Flama del Canigó 2015

Missatge de Sant Joan de 2015. Bona revetlla!

Estimats compatriotes,

De nou, avui 23 de juny, encendrem els Focs de Sant Joan amb la Flama que ens arriba del Canigó.

Aquesta Flama va néixer a la segona meitat del segle XX a la Catalunya del Nord; és la conjuminació, dins un país afrancesat per la força de les armes fa tres segles i mig, de dues iniciatives: mentre uns excursionistes volien arrelar una nova tradició al Canigó per ressuscitar els Focs de Sant Joan, uns patriotes precursors, volien impulsar la consciència nacional. La Flama és l’expressió d’una voluntat plural: som i serem catalans!

Cada any la Flama fa el mateix recorregut simbòlic: de Perpinyà al Canigó. Surt del Castellet, antiga presó d’estat on crema des del 1964, en memòria dels resistents catalans a l’annexió francesa que hi van ser torturats. És la flama de la memòria que no ens deixem robar. Ara volen que el nostre país es digui «Sud de França». Nosaltres fa més de mil anys que som el Nord de Catalunya!

El 22 de juny excursionistes s’enduen la Flama al Canigó, la regeneren amb feixos, portats una setmana abans d’arreu dels Països Catalans. No és qualsevol flama la que baixa del Canigó, té la força que li dóna tota la nació.Visca la Terra!

D’ençà del 1966 i de la primera compartició de la Flama al coll d’Ares amb patriotes d’Osona i Ripollès esborrem simbòlicament la frontera franco-espanyola imposada. Per aquesta raó el president del parlament de Catalunya Ernest Benach la declarà el 2008 «símbol d’unió dels Països Catalans».

Des de fa cinquanta anys nosaltres catalans afegim un sentit nou a l’antiga festa: la nit de Sant Joan, nit d’alegria, pau i germanor és a més a més, amb la Flama del Canigó, una nit d’esperança i reafirmació nacional, de Salses a Guardamar, d’Andorra i Fraga a Maó i l’Alguer. No ens podem acontentar d’un reconeixement simbòlic: esperem que la tan desitjada República Catalana la declari Festa Nacional dels Països Catalans.

Amb la Flama fa trenta anys ja reivindicàvem la independència, ja ho proclamava Gilbert Grau en el missatge de Sant Joan del 1985: «…volem preservar les nostres tradicions per a obtenir amb elles … les nostres llibertats nacionals i fer de la flama del Canigó l’abrandament inextingible de la fe en el nostre esdevenidor de nació, segura de la seva voluntat d’independència».

Visca la Flama del Canigó!

Visca la Festa Nacional dels Països Catalans!

Visca la República Catalana!

Daniela Grau (Portadors de la Flama del Canigó)