Eixos Via Lliure a la República Catalana: Oberts al món

Amb la independència i la República Catalana estarem oberts al món.

– En un món global Catalunya ha de poder defensar directament els seus interessos: ens cal tenir veu pròpia i no ser subsidiaris per defensar en el món les nostres empreses i els nostres ciutadans, i per poder participar en els organismes internacionals on es prenen decisions que afecten les nostres vides.

La mundialització del comerç, la indústria i els serveis, motivada per la facilitat de les comunicacions, i la desaparició progressiva de les fronteres, ha fet que avui el mercat català ja no sigui principalment Espanya, sinó tot el món. Per tant, ens cal poder ser presents al món i sense independència no es pot. Si no tens un estat propi, no tens visibilitat al món.

– En el món Catalunya ocuparà una posició mitjana quant a població i ningú no discuteix amb fonament la viabilitat econòmica de la Catalunya independent, com Noruega, Dinamarca, Suïssa, Àustria o Finlàndia, que són països amb una població similar. Catalunya exporta molt més que altres països europeus més poblats, com Portugal o Grècia.

– Tenim plena capacitat per ser al món i ser-hi presents amb veu pròpia a tots els organismes internacionals, una veu pròpia que l’Estat espanyol ens nega i persegueix.

– L’Estat espanyol ha recorregut al Tribunal Constitucional, que ha suspès, els aspectes clau de la Llei 16/2014 d’acció exterior de Catalunya. També pretén evitar que la Generalitat obri delegacions exteriors. Un cop més s’impedeix que Catalunya pugui projectar-se al món i defensar directament els nostres interessos econòmics i institucionals.

– Sovint es fa demagògia parlant del “cost de les ambaixades catalanes” mentre es retallen serveis essencials com la sanitat o l’ensenyament. En la realitat el cost d’aquestes representacions és una petita fracció del que costen les luxoses residències dels ambaixadors espanyols i, en realitat, és una inversió en potenciar la internacionalització de Catalunya i l’economia catalana.

– Encara que la UE vol prioritzar l’eix ferroviari mediterrani, perquè agrupa més del 60% de tot el potencial exportador de l’Estat espanyol, aquest, intentant prioritzar un eix ferroviari central que passi per Madrid en lloc de l’eix mediterrani, va en contra dels interessos bàsics de l’economia catalana, però també de l’andalusa i de la valenciana.

– Catalunya té capacitat humana i logística per ser capdavantera en les noves tecnologies i processos industrials d’alt valor afegit. La nostra capacitat, però, no es tradueix en la presència internacional que ens cap per assolir-ho per manca d’un estat propi.

– La Vikipèdia en català va ser la segona en posar-se en marxa desprès de l’anglesa i és la dissetena pel que fa a la producció d’articles. Pensant global i actuant local.

– L’Estat espanyol no podrà aïllar econòmicament el nostre país perquè Catalunya és la principal via de sortida de l’Estat cap a Europa i el principal mercat de les empreses espanyoles que hi tenen centres de producció i distribució per la proximitat a la UE. A l’Estat espanyol no li interessa que hi hagi aranzels. Els boicots comercials són il·lícits i, malgrat tot, tenen molt poc efecte. Les amenaces de fer-nos mal amb un boicot a l’economia catalana són amenaces il·lícites, però, a més, amb poc fonament real.

– Catalunya exporta el 26% de totes les exportacions de l’Estat espanyol amb només el 16% de la població. La UE no impedirà la lliure circulació de persones, béns, serveis i capitals perquè una part important de les exportacions catalanes són de multinacionals instal·lades a Catalunya i perjudicaria les seves pròpies matrius. Per exemple: més del 75% de la producció de Seat-Volkswagen i de Nissan es destina a l’exportació, així com el 90% de la farmacèutica Novartis. Amb un servei diplomàtic propi dedicat a promoure els nostres interessos econòmics, el creixement de les nostres exportacions podria ser encara més gran.,

– Som un dels principals països receptors de turistes i els catalans som presents a tot el món. Hem de poder decidir sobre el nostre model turístic i hem de poder protegir eficaçment els nostres ciutadans i empreses quan surten a l’estranger fent acords directament amb els estats i amb les institucions internacionals.

– Des de l’edat mitjana, Catalunya sempre ha volgut ser present al món. Sempre hem volgut ser protagonistes i emprenedors. La creació de la República catalana és una oportunitat única per ser un altre cop protagonistes de la història i dissenyar el nostre futur i els dels nostres fills i nets.

La independència és una oportunitat única de ser Oberts al món sense haver de demanar permís.

Per ampliar informació: